Flytoget Oslo S
Prosjekt type: Næring
Areal: 250 m2
År: 2025
Flytogets nye terminal på spor 13 har endelig åpnet, og Scenario har hatt gleden av å jobbe med å designe smarte løsninger for reisende fra fjern og nær.




Prosjektet startet med en utforskende fase for å kartlegge hvilke behov og ambisjoner Flytoget hadde for sitt område på Oslo S – et knutepunkt hvor tusenvis av reisende passerer daglig. Som et offentlig rom med ekstremt høy bruk var det avgjørende å finne løsninger som både tåler slitasje og skaper en effektiv flyt i området. Scenario har hatt en sentral rolle i prosjektet, fra prosjektledelse til design av både fast og løst inventar, samt spesialtegnet innredning. Arbeidet har foregått i tett samarbeid med utviklerne av teknologien for billettløsningene, samt Flytogets egne UX-designere, for å sikre en sømløs brukeropplevelse.
Underveis i prosessen ble det besluttet å flytte Flytogets område fra spor 10 til spor 13 – en betydelig endring, da det nye arealet er fem ganger større enn det opprinnelige. På dette tidspunktet var mange designelementer allerede planlagt og til dels bestilt, inkludert en spesialtegnet, buet skjermløsning på ca tolv meter.
Dermed måtte vi tilpasse oss nye rammer samtidig som vi videreutviklet konseptet for å utnytte det større arealet best mulig. Flytoget er det mest eksklusive alternativet innen kollektivtransport til og fra flyplassen, og det var viktig å skape en atmosfære som speiler dette. Det ble etablert en lounge hvor reisende kan senke skuldrene og starte reisen i et behagelig miljø, selv midt på travle Oslo S. Lampen i lounge-området er spesiallaget for Flytoget av SML Lighting, mens teppene i lounge og møterom er fra EGE Carpets.
Målet for Flytoget er alltid å gjøre reiseopplevelsen så så smidig som mulig. Praktiske funksjoner som blant annet en bagasjevekt for å sjekke koffertens tyngde før innsjekking, en dedikert plass for å pakke om bagasje, og en vannstasjon der reisende kan fylle på vannflasker. En massiv, skulpturell benk i eik ble gjenbrukt i den nye loungen, pusset ned og fornyet for å passe inn i det oppdaterte designet.


Vi fikk integrert strøm i benken, slik at den reisende både kan lade telefonen og ta en liten pause før avgang. Det er også etablert bookbare møterom for ansatte i Flytoget, som på sikt skal bli tilgjengelige for offentlig bruk. Mange reiser med Flytoget når de er på jobbreise, så tanken er at pendlere skal kunne benytte seg av disse møterommene underveis på reisen. Møblene i møterommet er gjenbruk, fra Møbelmeglerne.
Når man designer for et område med så høy trafikk, er materialvalg avgjørende for både estetikk og levetid. Derfor er det valgt solide, vakre og klassiske materialer som holder seg godt over tid. Eik gir varme og taktilitet, mens stål tilfører robusthet og et industrielt preg som tåler hard bruk. Sammen skaper disse materialene et tidløst uttrykk som eldes med verdighet og krever minimalt vedlikehold. Flytogets identitet gjenspeiles i et moderne og stilrent uttrykk, der samspillet mellom lys, farger og taktile materialer giret behagelig og eksklusivt preg. Den karakteristiske Flytog-oransjen er brukt strategisk for å gi et gjenkjennelig, men samtidig subtilt uttrykk.
Materialene er robuste og bærekraftige, både i produksjon og levetid, og løsningen er designet for å være fremtidssikker og lett å oppgradere i takt med teknologiske og operasjonelle behov.
Det har vært en glede å samarbeide med Flytogets stab om finne gode, kreative løsninger og det byr alltid på morsomme og litt annerledes utfordringer. Sammen har vi utviklet et område som kombinerer estetikk, funksjon og brukeropplevelse på en måte som reflekterer Flytogets identitet og gir reisende en mer komfortabel start på reisen.


