Vi vant!
Deichman Bjørvika vinner av Oslo bys arkitekturpris
15.10.2021
Juryens begrunnelse:
"Blant rekken av nye offentlige kulturbygg langs kaia i Oslo, skiller Deichman hovedbibliotek seg ut på noen områder: Det er ikke et monumentalbygg i klassisk forstand, men et brukshus for hele byen som er åpent og gratis for alle, syv dager i uka. Bygningen er integrert i livet på hovedstadens mest trafikkerte plass. Tomten hadde et begrenset fotavtrykk, men huset strekker seg over seks etasjer og krager utover de tilliggende byrommene. Nye Deichman har en tydelig og original figur i byens silhuett, og er et signalbygg uten å forsøke å ligne på noe.
Det er tatt presise arkitektoniske valg for å oppnå denne terskelfrie tilgjengeligheten. Hele første etasje møter byen med åpenhet i form av klart glass og innganger i tre forskjellige retninger. Innenfor oppleves en helhet i de nesten 20 000 kvadratmeterne, en sammenheng som skyldes tre overlappende lys-sjakter, der rulletrapper og generøse overlys forbinder hver inngang med etasjene over.
Over det hele er det lagt et origamiaktig foldetak i betong, som oppleves som svevende lett. Taket fungerer som et konstant element over bibliotekets stadig endrede torgfunksjoner. Brettingen gir konstruktiv mulighet til utkragingen og til at taket kan ta vekten av det opphengte dekket under, det store trappede oppholds-amfiet med rause sitte- og arbeidsarealer som er løftet høyt over Anne Cath. Vestlys plass. Konstruksjonen er et vakkert, effektivt og avansert samvirke mellom arkitektur- og ingeniørkunst, og viser hvordan materialer, matematikk og form i et samvirke kan skape opplevelse.
Når man beveger seg gjennom bygget er man del av en stor romlig figur som gir oversikt og gjør at man føler seg som del av et fellesskap. Bygningen tilbyr rike variasjoner omkring tre «boktårn» og opplevelser i spennet mellom å låne symaskin i syverkstedet, delta i eventyrstund i en av nisjene eller lese magasiner og se utover Oslofjorden fra utsiktsamfiet i toppetasjen. Huset er som en middelalderby som avdekkes mens man beveger seg rundt, uforutsigbart og overraskende samtidig som det er konsistent.
Originale og innovative løsninger gjør at man har redusert klimagassutslipp med 70 prosent i forhold til teknisk forskrift. Glassfasadene fremstår som åpne og gjør at hele interiøret er badet i lys, men har en oppdeling som gjør at de i virkeligheten er 50% lukket oppover i etasjene. Ventilasjonen går i gulvene og bruker betongens termiske masse til kjøling, slik at himlinger uten installasjoner kan frigjøres som hele flater. Alle løsninger og detaljer fremstår som om de er tenkt, formet og gjennomarbeidet. Huset har en tilhørighet i vår tid, og fordi materialene som bærer og de reelle bygningsdetaljene er det man ser, vil huset både utvendig og inne ha varighet og mening i hundreår fremover.
Oslos nye hovedbibliotek er blitt et hus for alle, og arkitekturen uttrykker åpenhet og likeverd. Det er blitt en bystue for innbyggerne, samtidig som bøkene har fått den fremtredende plassen de fortjener. Bygningen har vakker materialitet, stor idérikdom, og er blitt en sterk og tydelig karakter i havnen. Biblioteket er blitt et eventyr å besøke.
Det er sjelden et hus i Oslo så treffsikkert møter alle kvalitetskriteriene man har lagt til grunn for Oslo bys arkitekturpris."
Vi i Scenario takker så mye for samarbeidet med alle de involverte. Og er stolte av å ha innredet Oslos hovedbibliotek!